19 Mart 2012 Pazartesi

Kıl Üzerine

Kıl


İnsanoğlunun en ilginç niteliklerinden birisi; ‘kıl’…
Kimi zaman bir ispat unsuru,kimi zaman büyük bir ego görseli,kimi zaman istenmeyen,kimi zaman hiç olmaması istenen,varlığıyla bazen erkekliği, yokluğuyla da kadınlığı simgeleyen son derece detay bir unsur hayatımızda kıl. Hitler bıyığı,Ayhan Işık bıyığı,pala bıyık,badem bıyık,imam bıyığı,Şafi bıyığı,pos bıyık,solcu bıyığı,keçi sakalı,mason sakalı,satanist sakalı,hacı sakalı,Yahudi sakalı,kirli sakal,kılın voltransal oluşumlarını gösteren birkaç örnek sadece…
Genetik kodumuzda işlendiği üzere vücudumuzda sabit bir hızla sürekli olarak çıkıyor olan kıl,sayılarının kısmen azaltılması ya da mevcut çıkış alanlarında şekillendirme metoduyla, insan hayatının çok önemli bir noktasındadır.
Tıraş bıçağı,jilet,ustura,tıraş makinesi,berber,kuaför,saç boyası ürünleri,saç bakım ürünleri,cımbız,takma kirpik,tüy dökücü krem,tüy azaltıcı krem,saç çıkartıcı ilaç,şampuan,ağda mamülleri,deodorant türevleri, tokalar,jöleler sadece kıl için üretilmiş ürünler ve hizmetler olup,devasa bir endüstrinin de göstergesidirler. Adı geçen bir sürü deyim, argo deyiş, benzetme vardır. Kimi kıl değerliliği yüzünden hayvan cinayetini göze aldırtırken, kimi kıl da değersizliği yüzünden lazerli epilasyon gibi ileri teknolojilere ihtiyaç duydurtur…

Barış Manço (Allah rahmet eylesin) gibi milliyetçi bir Türk düşünür/sanatçıda özenilesi dururken,kimisinde de “karı gibi” denmesine sebebiyet vermektedir.
Tüm bunlar göstermektedir ki kıl;son derece karmaşık bir yapıya sahiptir ve kitleler tarafından,birbirinin tam zıttı ideolojileri ya da görüşleri simgeliyor olabilir.Oysa ki iki tarafta da kıl yine aynı kıldır.Ancak birinde beyazı simgelerken, birinde siyahı simgeleyebilmektedir.Kişisel düşünceme göre, kılın neyle özdeşleştiği ve ne şekilde sergilendiği, kanaatleri de direkt olarak etkilemektedir.
Bir erkeğin yaşamında önemli bir geçiş noktası olan sakal bıyık çıkmasının hemen başında,eğitim sisteminin mazur görmediği iki şeydir bıyık ve sakal.
Bunun paralelinde kız olmanın ayırıcı unsurudur uzun saç.Ellen Degeneres gibi “ben kız gibi hissetmiyorum” tarzı kısa saç kesimlerine de rastlayabilmekteyiz ek olarak.
Yaşam enerjisinin en büyük belirtilerinden olan kıl,medikal kanser tedavisinde vücudu ilk terk edenlerdendir.Ne kadar yalın bir hal alır beden.İnsanoğlunun başına gelmiş en büyük felaketlerden olan kanser, tedavi edilirken bile, insanın aciziyetini gözler önüne serebilmektedir.Kaşlara varana kadar dökülen tüyler, ölüm gerçeğini hissetmiş ve ürkmüş insanın görüntüsünü eksiksiz yansıtmaktadır. Artık ideolojik imgeler gitmiş, fön çekilen, şekiller verilen saçlar dökülmüş, hislerimizi ve kişiliğimizi genellikle yansıtan kaşlarımız tamamen yok olmuştur. 
Hayatımızda son derece büyük bir yere sahip olan kıl, yaşam ile ölüm arasında çok geniş bir süreci simgeler.Kendisi bizzat ölü iken, yaşamı simgeleyebilmektedir. Varlığı ölü olmasına rağmen,yokluğu da ölümü hatırlatabilmektedir.Ölümden dönenler bir ışık gördüm derler.
Yaşlandıkça beyazlaşan saçlar, o ışığa yaklaşmaktan mıdır?
Işıkla aydınlanırken, ışık her şeyken, görülecek olan son ışık kaç kere akla gelir?


Nurettin Yılmaz Koçak 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve düşüncelerinizi küfür, hakaret içermeksizin iletebilirsiniz.